До бабусі як на свято. Як правильно залишати дітей на вихідні

Сучасне батьківство переповнене полярними думками, в’їдливими коментарями і палкими суперечками в соціальних мережах. Та коли мова заходить про те, щоб залишити активного тодлера у бабусі й отримати трохи часу для роботи чи відпочинку, дискусії починають стихати. Як мудро і виважено підійти до спілкування з родичами, аби такий вікенд не обернувся катастрофою для всієї родини? Promum склав невеликий чек-лист, який може стати вам у пригоді.

“Бабусі живуть в одному місті з вами? То ви зірвали джекпот!” Мабуть, вам також доводилося чути схожу фразу в тій чи іншій варіації. Дійсно, з появою дитини сімейні узи переплітаються тісніше. Особливу цінність “вільні руки” рідних можуть отримати одразу, страхуючи молодих батьків з прогулянками чи домашньою їжею, або з часом, коли малюк стає все більш самостійним і активним, а батьківський ресурс поволі вичерпується.


Психолог дитячо-батьківських відносин, нейропсихолог Медичного центру педіатрії розвитку “Особливі” Марина Вєжис переконана: дитині потрібні спокійні і люблячі батьки. Головне — бути впевненими у безпеці дитини під час її перебування у родичів.


“Для того, щоб малюк гарно відпочив з бабусею та дідусем і батьки змогли максимально розслабитися, важливо прислухатися до себе. Чи довіряєте ви людям, у яких буде дитина? Якщо такої впевненості немає, тривога не дасть вам розслабитися. Це також важливо і для самопочуття дитини: вона відчуває ваші емоції і, в свою чергу, теж почне переживати, капризувати, поводити себе тривожно”, — каже психолог. Але батькам під силу виправити ситуацію, впевнена вона. Корисні телефони, переліки ліків, термінові дії та інші важливі моменти можна заздалегідь прописати і обговорити з рідними.


Перерва на каву


І от настав цей особливий день: ви вперше наважилися віддати дитину бабусі на кілька годин. Серце завмирає, але дороги назад немає: квитки на перший за кілька років сеанс в кіно уже чекають. Не хвилюйтесь і не забувайте: ви знаходитесь на відстані одного телефонного дзвінка і в разі потреби зможете швидко приїхати, втішити малюка та заспокоїти розгублених родичів. Швидше за все, кілька годин у бабусі пройдуть для малюка непомітно і весело, адже у позитивному результаті зацікавлені всі учасники процесу. Втім, аби спростити ситуацію, не забудьте:



  • обговорити з бабусею та дідусем харчування та дозвілля дитини (або навіть купити його улюблені снеки чи фрукти);

  • передати родичам запасний одяг, памперси та іграшки;

  • домовитися про спосіб зв’язку та зарядити телефон.


Обов’язково сплануйте візит заздалегідь, розкажіть малюку про те, що на вихідних залишите його на кілька годин у бабусі. Проведіть всі разом трохи часу перед тим, як попрощатися. Не тікайте з дому, поки дитина не бачить: це може сильно схвилювати малюка, адже тодлери ще не знайомі з поняттям часу; малюк може вирішити, що мама і тато зникли назавжди. Придумайте комфортний для вас ритуал прощання і сміливо рушайте вперед у вільне доросле життя.


Похожее изображение



“І в дорогу далеку…”


Пізнавши трохи свободи, вам обов’язково захочеться це повторити. А тут ще й черговий розпродаж квитків на лоукості… І от щасливі та схвильовані батьки вже збираються у подорож БЕЗ дитини, бронюють готелі та планують маршрути, а ночами пишуть списки для бабусі — врахувати треба чимало.


“Юридичну відповідальність за дітей несуть виключно батьки. Якщо ви зібралися у тривалу відпустку або відрядження і вирішили залишити малюка з бабусею та дідусем, оформити відповідну довіреність щодо прийняття рішень не зашкодить. Таким чином ви делегуєте повноваження представляти власні інтереси, але не перекладаєте свого обов’язку щодо утримання та виховання”, — кажуть представники Юридичної практики “Мельничук & Партнери». Проте, якщо під час вашої відсутності дитині знадобиться невідкладна медична допомога, вона зможе отримати її без підпису особи чи законного представника.


Це треба обговорити з бабусею і дідусем


Ми підготувати невеликий драфт — ті пункти, які варто добре обдумати і спланувати з родичами до вашого від’їзду.


Загальні правила


Обговоріть із бабусею та дідусем звичний режим дня вашої дитини — підйом, прийоми їжі, перекуси, сон та прогулянки. Розкажіть їм, що любить робити малюк, а яких активностей варто уникати.


Нагадайте правила безпеки, яких дотримуєтесь разом із дитиною. Зауважте, що в нових умовах їй може знадобитися час для адаптації. Тому якщо у перший вечір “відбій” затримається на годину-дві, рано вмикати сигнал sos.


Подобається вам це чи ні, але традиції перебування у бабусі та дідуся можуть відрізнятися від ваших домашніх правил. Якщо для вас це принципово, окресліть пункти, порушувати які не можна (наприклад, гігієна, правила безпеки, харчування,  виконання домашніх завдань тощо).


“Дитина хоч і маленька, але дуже гнучка. Адаптивність дозволяє їй бути в хороших стосунках з усіма, адже малюк знає, що і з ким можна. Головне — не сваритися при дитині, адже страх залишитися без цих люблячих стосунків дуже великий”, — коментує психолог Марина Вєжис.


Картинки по запросу фаст фуд гифка


Харчування дитини


Світ ще не бачив малюка, який вийшов від бабусі голодним. Авокадо-тости та чіа-пудинги навряд чи будуть в меню, але “перше, друге і компот” тодлеру точно запропонують. Ваше завдання — донести до родичів, якими мають бути ці страви.


Обов’язково розкажіть бабусі про харчові алергії у дитини. Встановіть обмеження на нові продукти — ягоди, горіхи, рибні та молочні страви. Найкраще скласти приблизне (або й детальне) меню на щодень, яке ви готуєте малюку вдома, і закупити всі необхідні продукти заздалегідь. Якщо під час вашої відпустки родичі познайомили малюка з шоколадом, магазинним морозивом або чіпсами, це не смертельно. Проведіть “виховну бесіду” після повернення, псувати стосунки по скайпу, перебуваючи за кілька сотень кілометрів, не найкращий вихід.


Перша медична допомога


Якщо ваші родичі розділяють принципи доказової медицини — бережіть їх. Якщо ж бабуся з дідусем полюбляють самолікування, потрібно підготувати окрему аптечку для малюка та скласти для них алгоритм дій у різних ситуаціях. Це саме той випадок, коли капслок не завадить, а телефон педіатра, цілодобової аптеки, найближчого травмпункту та дитячого стаціонару мають відкривати і закривати список.


У аптечці мають бути:



  • знеболювальні та жарознижувальні засоби (для дітей підходить тільки парацетамол та ібупрофен, їх можна придбати у сиропі та свічках);

  • препарати для регідратації (на випадок отруєння/ротавірусу/інших кишкових інфекцій;

  • препарати проти алергії (місцевої та внутрішньої дії);

  • засоби для надання першої медичної допомоги (опіки, порізи, травми);

  • засоби для зволоження шкіри дитини, колдкрем або санскрін.


Домовтеся з родичами: про будь-яке порушення стану дитини вони повідомляють вас у першу чергу. Після цього під вашим контролем проводять необхідні дії, а гомеопатію, аспірин та оксолінову мазь ховають у дальню шафу.


Картинки по запросу parents гифка


Розваги малюка


Швидше за все, із цим проблем не буде — ви довірили дитину найкращим аніматорам у місті. Але якщо вдома ви дотримуєтесь певних обмежень, не зайвим буде нагадати про них і бабусі. А саме:



  • окресліть, скільки часу дитина може проводити перед екранами;

  • залиште на видному місці улюблені книжки та іграшки малюка;

  • розкажіть про ваші правила на дитячих майданчиках;

  • спонукайте їх якомога більше часу проводити на свіжому повітрі.


Зауважте, що під час вашої відсутності родичам варто проводити час з малюком максимально спокійно, звично і прогнозовано. Перезбудження, перевтома, а отже істерики навряд чи стануть приємним продовженням їхнього дозвілля.


Зв’язок із батьками


Заздалегідь домовтеся про засоби зв’язку з родичами. Переконайтеся у тому, що месенджери на їхніх телефонах та комп’ютерах справні. Якщо потрібно встановити нові програми, проведіть короткий інструктаж або залиште їм для цього покроковий туторіал. Визначте зручний час для відео-зв’язку: ви можете побажати малюку доброго ранку чи розповісти казочку на ніч. Втім, краще орієнтуватися по ситуації: можливо, саме вашій дитині буде спокійніше просто попрощатися з вами перед від’їздом і займатися своїми цікавими справами.


Аби малюк не сумував без батьків, напишіть йому листа із короткими завданнями до його віку — прочитати букви, порахувати, розмалювати малюнок, зробити аплікацію. За кожне завдання дитина може отримати символічний приз, а після вашого повернення — основний подарунок. Так малюку буде легше усвідомлювати час, який він проведе без батьків.



Let's block ads! (Why?)

Отправить комментарий

0 Комментарии